TRÄDRÅDGIVNING • KURSER FÖRELÄSNINGAR PRAKTISK TRÄDVÅRD     

 

 

 

Tillbaka till huvudsidan

TRÄDVÅRDSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL VÅRA KURSER!

Vi håller kurser i bostadsrättsföreningar, villaföreningar och koloniområden, för kommuner, entrepenörer liksom för grannar som slagit sig samman, i studieförbund, på mässor och på Skansen i Stockholm.

Kurserna handlar ofta om att lära ut hur man ser vad träd behöver och hur man hjälper dem till ett friskt och långt liv. Kurserna kan hållas både inomhus och utomhus. Ofta hålls de i det område som är aktuellt för gruppen.

Du kan boka en egen kurs hos oss eller gå på någon av våra som är öppna.

 

ÖPPNA LÄROTILLFÄLLEN HÖST 2012

17/9: Nu börjar planteringskurser utomhus.
Praktiska kurser i hur man ger unga träd en bra start.

Lär dig
- göra växtbädd
- vilken jord som fungerar
- att stötta och skydda på rätt sätt
- att bevattna rätt
- att gröngödsla från början

GRATIS KURSER mot att du tar med en grävspade och deltar i arbetet. Vi planterar i park, på förskola och skola i Täby och Danderyd.

Maila info@tradvardskolan.se så får du info om plats och tider och veta hur upplägget ser ut!

-------------------------------

*** 8-9 september, lördag-söndag Ulriksdals Slottsträdgårdar, Solna, hos Rappne

TrädvårdSkolans Cilla Lundström föreläser i utemiljö på Ulriksdals Slottsträdgårdar från 10-16. Hur får man fruktträd att leva friskt och länge?

Ingen anmälan, föredragen startar kl 11 och 14 i äppelträdsallén med tillfällen att ta upp egna frågor i mellantid. Du kan också vid detta tillfälle få dina egna frukter sortbestämda. Tag med minst fem stycken frukter!

Se http://www.rappne.nu/evenemang.htm

*** 12 september föreläsning om GAMLA TRÄD ÄR INTE DÖDA - aldrig mer en TV-eksfällning!
TrädvårdSkolan och arboristkollegor föreläser i unik miljö med 350-åriga lindar. Konstnärer och trädvårdare möts i gemensamt arbete och diskuterar det tillsammans med publik.

Adress: Konvaljstigen 4, Solna

T-bana: Bergshamra, uppg. Stocksundstorp, buss 509, 540 hplts: Bergshamra södra. Parkering: Alnäsvägen, Krokusvägen, Syrénvägen vid sjön

*** 15 september Skansen, Skansens Byggnadsvård.
Fullbokad, kölista!

VÅRD AV FRUKTTRÄD

Heldagskurs från kl 9-16 som ger intyg.

När är bästa tiderna att beskära fruktträd? Vad krävs för att fruktträd ska bli långlivade och bära frisk frukt? Lär dig känna igen ett friskt träd, hur du planterar, beskär och underhållerdina fruktträd. Lär kännea igen siganlerna som visar att din trädvårdsinsats  behövs. Kursen erbjuder teori kring trädens biologi och anatomi, praktik i att plantera unga och att rädda äldre träd. Du får se hur många sorter som kan rymmas på en mindre yta. På kursen tar vi upp exempel på god trädvård och alla deltagare är välkomna att ta med bilder på egna träd. Vi övar på grenar, kikar på litteratur, föreningar och kontakter som är värdefulla för trädägare.

Detta är ett kurstillfälle där både erfarna arborister, handelsträdgårdspersonal och nybörjare i trädgårdar möts i en intensiv lärosituation, ledd av TrädvårdSkolans Cilla Lundström.

Begränsat antal deltagare - först till kvarn!

Se mer och anmäl här http://www.skansen.se/artikel/vard-av-frukttrad-15-sept!

--------------------------------------

 

ÖPPNA KURSER HÖST 2011

27 augusti Trädgård i omvandling - Ängby slott

Äldre och nybyggarträdgård - tips om jordar, förbebredelser, växtval. Mer info kommer! 

Lördag 10 september SKANSEN, heldag.

Detta är kursen där du lär dig se vad träden behöver för att leva friska och länge. Hur du tolkar trädens signaler på hur de mår. Hur du undvker de vanliga beskärningsfällorna. Hur du vårdar unga, medelålders och äldre fruktträd av alla sorter.  Hur du kan få mycket frukt på liten yta.

Vi diagnosticerar träd och kikar på olika behandlingsmetoder liksom beskärningens hantverk. Du får lära dig planteringens grunder och hur man väljer friska träd i handeln. Och du får lära dig hur man undviker och behandlar problem och sjukdomar.

Teori med bilder i Skånska Gruvan, praktik med medhavda träd och grenmaterial liksom genom att vi tittar bland Skansens fruktträd.

Begränsat antal deltagare. Se merom kursen och anmäl till Skansen Byggnadsvård

Äppeldagar Ulriksdals Slottsträdgårdar

Söndag 11/9 håller vi föredrag i äppelallén från kl 11 till 16.00. Kom och lyssna och ställ frågor om vård av fruktträd!
Hit kan du också komma för sortbestämning av dina äpplen. 
Ingen anmälan, fri entré. Se mer här.

---------------------------

 

 

ÖPPNA KURSER VÅR 2011

Lördag 5 mars SKANSEN, heldag.

Detta är kursen där du lär dig se vad träden behöver för att leva friska och länge. Vad de kan av sig själva, hur man undvker de vanliga beskärningsfällorna. Hur du behandlar unga, medelålders och äldre fruktträd av alla sorter.  Hur du kan få mycket frukt på liten yta.

Vi diagnosticerar träd och kikar på olika behandlingsmetoder liksom beskärningsns hantverk. Du får lära dig planteringens grunder, hur man väljer friska träd i handeln. Och du får lära dig hur man undviker och behandlar problem och sjukdomar.

Teori med bilder i Skånska Gruvan, praktik med medhavda träd och grenmaterial liksom genom att vi tittar bland Skansens fruktträd.

Begränsat antal deltagare. Anmäl till Skansen Byggnadsvård. 

 

ÖPPNA KURSER SENSOMMAR/HÖST 2010

Söndag 29/8 Ängby Slott, heldag. Kurs för boende i området. Fria plantser kan finnas. Mejla oss på info@tradvardskolan.se!

Tisdag 31/8 - Workshop Ulriksdals Slottsträdgårdar kl 17-20
Tillsammans med handelsträdgårdens personal håller vi en workshop med teori och praktik om vård av fruktträd. Teori inomhus medd bildvisning. Vi diagnosticerar sedan tillsammans de unga äppelträden i allén och de äldre familjeäppelträden. Anmäl via www.rappne.nu.

Lördag 4 september - Skansen.
Vår populära heldagskurs om vård av fruktträd på Skansen!

Detta är kursen där du lär dig se vad träden behöver för att leva friska och länge. Vad de kan av sig själva, hur man undvker de vanliga beskärningsfällorna. Hur du behandlar unga, medelålders och äldre fruktträd av alla sorter.

Vi diagnosticerar träd tillsammans och provar sedan på olika behandlingsmetoder liksom beskärningsns hantverk. Vi diagnosticerar träd på Skansen och ser hur vissa kan vitaliseras. Du får lära dig planteringens grunder, hur man väljer friska träd i handeln. Och du får lära dig hur man undviker och behandlar problem och sjukdomar.

Teori med bilder i Skånska Gruvan, praktik med medhavda träd och grenmaterial liksom genom att vi tittar bland Skansens fruktträd.

Begränsat antal deltagare.

Boka på 08-442 81 00 eller via nätet. Kursen beskrivs ytterligare på www.Skansen.se under fliken Byggnadsvård där man också kan anmäla sig.

Helgen 11-12 september  - Ulriksdals slottsträdgårdar.
Äppeldagar med sortbestämning, föredrag och visningar i den unga, vackra äppelallén. Från ca 11-16.00.  Ta med egna äpplen och hör våra föredrag! Maila oss om du vill ha ytterligare information! Inga deltagaravgifter. Mer info kommer på www.rappne.nu.


--------------------------

KURSER VÅRVINTER 2010

25 februari, Hagagatan 23, Stockholm, Medborgarskolan. Kl 18-21.

4 mars, Huddinge, kl 18-21.30, Medborgarskolan. Se www.medborgarskolan.se

6 mars, Täby, kl 18-21.30, Medborgarskolan. Se www.medborgarskolan.se

27 april, föreläsning Djursholms slott, Djursholms villaägareförening. Ring 0731 83 84 04

 

KURSER VÅREN 2009 genom Medborgarskolan::

12 mars, Stockholm, Hagagatan. Trädvård på våren.

14 mars, Huddinge. Trädvård på våren.

17 mars, Täby. Trädvård på våren.

7 maj Lidingö. Trädvård del 1
Lär dig se hur träden mår, att diagnostisera träd och känna igen symptomen
på friskhet och svaghetstecken. Lär dig grunderna i trädens anatomi och
biologi och vilka åtgärder som behövs för att hålla träd friska och
långlivade. Kursen omfattar flera slags träd, men har inriktning på
fruktträd. Kursledare Cilla Lundström från Trädvårdskolan visar och berättar
med bilder och grenar. I kursen ingår diagnostisering av träd i den vackra miljön kring Medborgarskolan. Anmäl via www.medborgarskolan.se

20 maj Lidingö Trädvård del 2
Lär dig livrädda svaga, sjuka träd och att välja och plantera nya som kan
sätta spår in i framtiden. Kursledare Cilla Lundström från
Trädvårdskolan visar och berättar med bilder och grenar. I kursen ingår plantering och livräddning av träd i den vackra miljön kring Medborgarskolan. Anmäl via www.medborgarskolan.se 

HÖSTEN 2009:

Sen augusti, en hel helgdag: Trädvård, fruktträd. Datum kommer.

Augusti, Ulriksdals slottsträdgårdar. Trädvård och kvalitet. Datum kommer.

30 augusti Norra Ängby - Trädvårdskurs

19 september Norra Ängby - Trädvårdskurs

Kurser i Medborgarskolans regi kommer

Anmäl tills vidare intresse till info@sjolivskolan.se

KURSER HÖSTEN 2008:

31 augusti SKANSEN

Lär dig vårda dina fruktträd

Vilka tecken visar träden för hur de mår och vad de behöver? Vad krävs av oss för att ett träd ska leva länge och bära frisk frukt? Är vårvintern den bästa tiden för beskärning av kärnfruktträd? Hur gör man för att ett nyplanterat träd ska växa bra och hur vårdar man ett äldre fruktträd? Hur får man plats med mycket frukt på liten yta?
Kursen erbjuder både teori kring trädens anatomi, praktik i att plantera unga träd och att se vad de äldre behöver av jord, beskärning och annan skötsel samt kännedom om lite ovanligare frukt och bär.

Lördag 31 augusti kl 9-16. Praktiserande trädvårdare Cilla Lundström

Mer information och anmälan på www.skansen.se. Kursen kommer också att gå vårvintern 2008, se Skansen Byggnadsvårds kursprogram!

 

11 september LIDINGÖ

Vårda gamla träd

Våra äldre frukt- och prydnadsträd är minnen om en fin tid förr och skapar ofta rofyllda rum i trädgårdar. Men hur får vi de gamla träden att må bra och leva så länge som möjligt? Cilla Lundström, trädvårdare, berättar med ord och bild om kunskaper som glömts bort och om nya rön som används i modern trädvård. Du kan ta med bilder på dina egna träd för att få rådgivning på plats.
Kurslokal: Stockholmsvägen 62
Kursledare: Cilla Lundström
Start: 11 sep

Mer info och anmälan här!

15-16 september STOCKHOLM

Sony Ericsson utbildar sin trädgårdsgrupp genom Trädvårdskolan.


17 september STOCKHOLM

Höstbeskärning av fruktträd och bärbuskar

Dags att höstbeskära i trädgården. Skär rätt så växterna mår bra och ger rikligt med frukt. Cilla Lundström visar hur man kan se trädens tillväxt, historia och framtidsutsikter och berättar om olika metoder att stärka träden och buskarna. Ta gärna med bilder på dina egna träd, så får du veta mer.
Cilla Lundström är trädvårdare, certifierad för fruktbeskärning genom Riksförbundet Svensk trädgård och Julitta genbank. Hon driver Trädvårdskolan AB.
Kurslokal: Medborgarskolan Hagagatan 23 A
Kursledare: Cilla Lundström
Start: 17 sep
Dag och tid: ons 18:30-21:30

Mer info och anmälan här!

 

24 september HUDDINGE

Höstbeskärning av fruktträd och bärbuskar

Dags att höstbeskära i trädgården. Skär rätt så växterna mår bra och ger rikligt med frukt. Cilla Lundström visar hur man kan se trädens tillväxt, historia och framtidsutsikter och berättar om olika metoder att stärka träden och buskarna. Ta gärna med bilder på dina egna träd, så får du veta mer.

Lokal Brynjan, Bostadsrättsförening, nära Huddinge centrum
Cilla Lundström är trädvårdare, certifierad för fruktbeskärning genom Riksförbundet Svensk trädgård och Julitta genbank. Cilla driver Trädvårdskolan.

Kurslokal: BRF Brynjan, nära Huddinge Centrum
Kursledare: Cilla Lundström
Start: 24 sep
Dag och tid: ons 18:30-21:30

Mer info och anmälan här!

 

25 september LIDINGÖ

Plantera nytt som kan bli gammalt!

Hösten är en bra tid för träd- och buskplantering. Att plantera ett träd är att sätta ett spår långt in i framtiden. Men hur man planterar och sedan sköter unga träd och buskar är inte självklart och trädgårdshandelns råd är ofta missvisande. Hur planterar och sköter man det unga i trädgården? Cilla Lundström berättar med bilder och praktiska exempel.
Kurslokal: Stockholmsvägen 62 Lidingö
Kursledare: Cilla Lundström
Start: 25 sep

Mer info och anmälan här!

 

9 oktober LIDINGÖ

Mycket frukt på liten yta

Våra trädgårdar är mindre än förr och drömmen om att ha lika många olika slags frukter som vi minns från barndomen är inte lätt att förverkliga. Cilla Lundström, trädvårdare med frukt som specialitet, visar med bilder och praktiska exempel hur man kan använda nya och gamla metoder och plantmaterial för att skapa sig ett litet fruktparadis på den lilla täppan och hur man får den att bära frukt innan barn och barnbarn blivit vuxna.
Kurslokal: Stockholmsvägen 62 Lidingö
Kursledare: Cilla Lundström
Start: 9 okt

Mer info och anmälan här!

 

11 oktober, Täby

Höstbeskärning av fruktträd och bärbuskar

Dags att höstbeskära i trädgården. Skär rätt så växterna mår bra och ger rikligt med frukt. Cilla Lundström visar hur man kan se trädens tillväxt, historia och framtidsutsikter och berättar om olika metoder att stärka träden och buskarna. Ta gärna med bilder på dina egna träd, så får du veta mer.
Cilla Lundström är trädvårdare, certifierad för fruktbeskärning genom Riksförbundet Svensk trädgård och Julitta genbank. Cilla driver Trädvårdskolan.

Kurslokal: Kryssarvägen 6, Näsby Park
Kursledare: Cilla Lundström
Start: 11 okt
Dag och tid: lör 10:00-13:00

Mer info och anmälan här!

-----------------------------------------------------------

Fler kurser annonseras kontinuerligt! Kontakta info@tradvardskolan.se om du vill ha information eller beställa en kurs!

--------------

KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR VÅREN 2008:

9 mars kl 9-16
Skansen, heldagskurs "Lär dig vårda dina fruktträd". Ur programmet:
Vilka tecken visar träden för hur de mår och vad de behöver? Vad krävs av oss för att ett träd ska leva länge och bära frisk frukt? Är vårvintern den bästa tiden för beskärning av kärnfruktträd? Hur gör man för att ett nyplanterat träd ska växa bra och hur vårdar man ett äldre fruktträd? Hur får man plats med mycket frukt på liten yta?
Kursen erbjuder både teori kring trädens anatomi, praktik i att plantera unga träd och att se vad de äldre behöver av jord, beskärning och annan skötsel samt kännedom om lite ovanligare frukt och bär.
Kursledare och föreläsare Cilla Lundström. Kurskostnad: 1200 kr
Anmäl till byggnadsvard@skansen.se eller Skansen på tel 08-442 81 00.

10 mars kl 10.00
Föreläsning om fruktträdens beskärning vid trädgårdsmässan i Sollentuna, stora öppna scenen.

10 april kl 10.30
Föreläsning på mässan Nordiska Trädgårdar, Älvsjömässan, om "Beskärning av fruktträd för frukt och skönhet".

27 april kl 11-16
Skansens öppna trädgårdagar, halvdagskurs. Kontakta Skansen för anmälan eller invänta information här!

HÖSTEN 2008

Tre temakvällar om vård av trädgårdens träd, Lidingö Medborgarskola. Datum kommer.

Skansens Byggnadsvård, kursdag om fruktträdens vård. Datum kommer.

-----------------

KURSER VÅREN 2007:
Skansen, kvällskurs i "Fruktträdens vård"
Skansen, heldagskurs "Lär dig vårda dina träd"
Gustavsbreg, bostadsrättsförening "Så vårdar ni era träd"
Lidingö, Medborgarskolan "Lär dig se vad träden behöver"

HÖST 2007:
Augusti-september: Praktik i beskärning för de som gått våra kurser
17/9 Skansen, heldagskurs i Vård av fruktträd
22/0 Lidingö Medborgarskolan, halvdag om vård av fruktträd

 

 © Juniper AB 2007 • E-mail info@tradvardskolan.se • Kontor: Tranholmen 20, 182 70 Stocksund • Kontakttel +46-70-713 76 50